Verbindend kader Sociaal domein
We hebben een verbindend kader sociaal domein 2019-2022 vastgesteld waarin de ambities van het college, doelstellingen, overzicht en planning in het sociale domein in kaart zijn gebracht voor de komende jaren. Deze agenda houden we gezamenlijk met de raad actueel. Zo zorgen we in het sociale domein voor samenhang en verbinding.
Transformatieopgave
Het sociaal domein staat er in Deventer goed voor. Toch blijft het zaak om vol in te blijven zetten op transformatie. Investeren in preventie blijft de sleutel om te voorkomen dat mensen zwaardere zorg of ondersteuning nodig hebben. We blijven inspelen op de veranderende samenleving, mogelijkheden op innovatie en om passende ondersteuning en begeleiding van mensen naar werk ook op langere termijn goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Dit doen we door binnen de programma’s afzonderlijk onze doelen en resultaten te benoemen en realiseren, maar ook door een nauwe samenwerking tussen de programma’s. Zo werken we nadrukkelijk samen aan het initiatief ‘voorzieningen in de buurt’, aanpak dak- en thuisloosheid jongeren, wijkgericht werken en nog diverse andere initiatieven.
Op 12 juli 2022 heeft het college besloten in te stemmen met het tijdelijk gebruik maken van het AZC-terrein in Schalkhaar als tussentijdelijke oplossing voor de huisvesting van statushouders. In de raadsmededeling 2022-638 is de raad daarover geïnformeerd. Daarin is aangegeven dat het oprichten en exploiteren van een tijdelijke voorziening voor de huisvesting van statushouders nog steeds heel noodzakelijk en urgent is. Vanwege dit spoedeisende karakter zijn ook financiële afspraken gemaakt en verplichtingen aangegaan.
Op dit moment is de bezettingsgraad in veel opvanglocaties onverminderd hoog, komen er nog elke dag ontheemde Oekraïners ons land binnen en is het onduidelijk op welke termijn het asielstelsel echt op orde komt. Onze bijdrage aan zowel de asielketen als aan de opvang voor Oekraïners blijft daarom voorlopig nog hard nodig.
Soort wijziging
Status
Doelstelling - Inburgering
Inburgering Inburgeringsplichtigen leren zo snel mogelijk de Nederlandse taal op het voor hen hoogst haalbare niveau en gaan volwaardig aan de Nederlandse samenleving deelnemen, bij voorkeur door middel van betaald werk.
Relatie met strategisch doel
Vanuit het Verbindend Kader Sociaal Domein werken we aan een samenhangende aanpak voor het sociaal domein. Op dit moment zien we dat we onze transformatiedoelen financieel hebben bereikt. We waarderen de bijdrage van onze partners hieraan.
Eigen regie en oplossingen in de sociale leefomgeving van onze inwoners zijn uitgangspunt. De doorontwikkeling van onze teams in de toegang sluit daar goed bij aan. Door stevig te investeren in preventie hopen we een goede sociale basis te creëren. Als zorg en ondersteuning nodig is, maken we dat mogelijk. Ook helpen we zoveel mogelijk mensen aan het werk of begeleiden hen naar werk-leerroutes door Inzet op Maat. Omdat investeren in preventie helpt, is er de komende drie jaar een investeringsfonds preventie. Met dit fonds ondersteunen we initiatieven die bijdragen aan een sterke basisvoorziening in de wijken en dorpen. Zij zorgen daarbij dat inwoners geen of een kleiner beroep hoeven doen op maatwerkvoorzieningen. Bij succes maken we dit structureel.
We bouwen verder aan onze toegang in het sociaal domein. Daarbij bevorderen we samenwerking tussen alle schakels in de levensfasen van onze inwoners “Van Wieg naar Werk”. Verder investeren we in veilig en gezond opgroeien in Deventer. We sluiten aan bij de ambities die Deventer heeft op gebied van “verjongen en versterken arbeidsmarkt”. We willen een veilige omgeving om op te groeien met een gezonde leefstijl en goed onderwijs, met uitdagende vrijetijdsbestedingen in de buurt of stad en zicht op toekomstbestendig werk in onze gemeente. Dit draagt bij aan een sociaal en economisch sterk Deventer.
Door de coronacrisis doet een grotere groep mensen een beroep op onze voorzieningen. We helpen mensen waarbij zij zelf regie houden. We helpen bij het vinden van werk. Werk is belangrijk om volwaardig mee te doen aan de samenleving en maakt mensen gelukkiger. Ook sporten en beweging vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid. Niet alleen georganiseerd maar ook geïntegreerd en ingepast in onze dagelijkse leefomgeving gaat sporten en bewegen meer een plek krijgen de komende jaren. We werken verder aan het project van vervangende nieuwbouw voor het vmbo in Deventer en de sporthal Keizerslanden. Ook stelt het college voor miljoenen te investeren in vernieuwing van scholen Splithofstraat, Colmschaterenk, Borgele en Zwaluwenburg. Deze projecten dragen bij aan onze ambitie om te investeren in goed onderwijs voor jongeren en sportgelegenheid voor onze inwoners.
Als gemeente Deventer hebben we de ambitie en doelstelling dat: “Alle inwoners van Deventer (van jong tot oud) kunnen rondkomen en meedoen in de samenleving. Dit zonder dat zij stress ervaren van geldzorgen en (problematische) schulden”. We bieden ondersteuning en indien nodig inkomensondersteunende regelingen. We proberen schulden te voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium op te lossen of beheersbaar te maken. Ook zetten we ons in om overerving van armoede tegen te gaan. We zorgen voor duurzame oplossingen en beseffen dat we hierbij ook de organisaties in de stad heel hard nodig hebben. Gezien alle landelijke en lokale ontwikkelingen is deze inzet nodig. Nog te veel gezinnen hebben geldzorgen en te veel kinderen groeien op in armoede. Wellicht kunnen we nooit alle armoede en schuldenproblematiek in Deventer oplossen, maar dat is wel het uitgangspunt.
Dat bereiken we door in te zetten op zowel inkomensondersteunende en participatie-bevorderende regelingen. Maar ook door ondersteuning en advies aan inwoners. Immers, we hebben regelingen die inwoners helpen, maar het streven is om hun situatie te verbeteren zodat ze die regelingen niet of minder nodig hebben.
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. De investering binnen het kader inwoners aan zet zetten we door tot en met 2025.
Wijkgericht werken is een belangrijk thema en een goede methode om de veiligheid, duurzaamheid, sociale zorg en gezondheid op wijk – en buurtniveau in te vullen. Het biedt mogelijkheden om investeringen van de gemeente in de wijk te combineren en beter aan te laten sluiten bij wensen van bewoners. Daarnaast is wijkgericht werken de basis voor de integrale aanpak van grote opgaven zoals de energietransitie en klimaatadaptatie. De uitvoering van maatregelen hiervoor vindt plaats in de wijken, direct bij mensen voor de deur. Een integrale benadering biedt mogelijkheden om aan te sluiten bij investeringen van bijvoorbeeld woningbouwcorporaties, netwerkbeheerder, energie- en telecommaatschappijen.
Wij stellen voor om de inzet op klimaatadaptatie structureel te maken. Aanvullend willen we een forse investering doen gedurende vier jaar vanuit diverse programma’s in de wijken. Het gaat hierbij om meekoppelbudgetten bij investeringen voor de warmtetransitie, kwaliteitsimpulsen in de fysieke en sociale leefomgeving, de Deltabuurt en voor klimaatadaptatie.
De afgelopen jaren hebben we positieve ervaringen opgedaan met buurtmakers. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de sociale cohesie in de wijken. Zij zijn met aandacht aanwezig in de wijken met oog voor de vraagstukken die daar leven. Vanuit die positieve ervaring zetten we deze aanpak door in 2024 en 2025. Het college stimuleert het integraal werken in de wijken
Afgelopen jaren daalden de criminaliteitscijfers en nam het gevoel van veiligheid toe. Het investeren in wijken en buurten vergroot de weerbaarheid van onze inwoners. Het draagt bij aan het voorkomen van ondermijnende criminaliteit. We houden deze lijn vast en blijven investeren in het tegengaan van ondermijning. De komende vier jaar wordt meer geld beschikbaar gesteld.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
De gemeente Deventer heeft niet voldaan aan de wettelijke taakstelling voor de tweede helft van 2021. Er zijn onvoldoende beschikbare woningen voor alle aandachtsgroepen waaronder statushouders binnen de gemeente. Daarnaast is een aandachtspunt de grote achterstand uit de vorige periode. Gemeente komt in samenspraak met de provincie tot een plan van aanpak.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
De taakstelling voor de eerste helft van 2022 is behaald. Met de corporaties zijn inmiddels afspraken gemaakt met als doel ook de taakstelling voor de 2e helft van 2022 te behalen. Streven is de achterstand die nog vanuit 2021 openstaat, in te lopen door het realiseren van een tussenvoorziening.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
De taakstelling voor 2022 is inmiddels behaald, tevens zijn hiermee de achterstanden van 2021 ingehaald.Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
Cijfers volgen later dit jaarToelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
Cijfers volgen later dit jaarHistorie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
Cijfers volgen later dit jaarDoelstelling - Schuldhulpverlening
Iedere inwoner met een laag (besteedbaar) inkomen of schulden weet welke ondersteuning de gemeente kan bieden en ontvangt deze.
Relatie met strategisch doel
Vanuit het Verbindend Kader Sociaal Domein werken we aan een samenhangende aanpak voor het sociaal domein. Op dit moment zien we dat we onze transformatiedoelen financieel hebben bereikt. We waarderen de bijdrage van onze partners hieraan.
Eigen regie en oplossingen in de sociale leefomgeving van onze inwoners zijn uitgangspunt. De doorontwikkeling van onze teams in de toegang sluit daar goed bij aan. Door stevig te investeren in preventie hopen we een goede sociale basis te creëren. Als zorg en ondersteuning nodig is, maken we dat mogelijk. Ook helpen we zoveel mogelijk mensen aan het werk of begeleiden hen naar werk-leerroutes door Inzet op Maat. Omdat investeren in preventie helpt, is er de komende drie jaar een investeringsfonds preventie. Met dit fonds ondersteunen we initiatieven die bijdragen aan een sterke basisvoorziening in de wijken en dorpen. Zij zorgen daarbij dat inwoners geen of een kleiner beroep hoeven doen op maatwerkvoorzieningen. Bij succes maken we dit structureel.
We bouwen verder aan onze toegang in het sociaal domein. Daarbij bevorderen we samenwerking tussen alle schakels in de levensfasen van onze inwoners “Van Wieg naar Werk”. Verder investeren we in veilig en gezond opgroeien in Deventer. We sluiten aan bij de ambities die Deventer heeft op gebied van “verjongen en versterken arbeidsmarkt”. We willen een veilige omgeving om op te groeien met een gezonde leefstijl en goed onderwijs, met uitdagende vrijetijdsbestedingen in de buurt of stad en zicht op toekomstbestendig werk in onze gemeente. Dit draagt bij aan een sociaal en economisch sterk Deventer.
Door de coronacrisis doet een grotere groep mensen een beroep op onze voorzieningen. We helpen mensen waarbij zij zelf regie houden. We helpen bij het vinden van werk. Werk is belangrijk om volwaardig mee te doen aan de samenleving en maakt mensen gelukkiger. Ook sporten en beweging vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid. Niet alleen georganiseerd maar ook geïntegreerd en ingepast in onze dagelijkse leefomgeving gaat sporten en bewegen meer een plek krijgen de komende jaren. We werken verder aan het project van vervangende nieuwbouw voor het vmbo in Deventer en de sporthal Keizerslanden. Ook stelt het college voor miljoenen te investeren in vernieuwing van scholen Splithofstraat, Colmschaterenk, Borgele en Zwaluwenburg. Deze projecten dragen bij aan onze ambitie om te investeren in goed onderwijs voor jongeren en sportgelegenheid voor onze inwoners.
Als gemeente Deventer hebben we de ambitie en doelstelling dat: “Alle inwoners van Deventer (van jong tot oud) kunnen rondkomen en meedoen in de samenleving. Dit zonder dat zij stress ervaren van geldzorgen en (problematische) schulden”. We bieden ondersteuning en indien nodig inkomensondersteunende regelingen. We proberen schulden te voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium op te lossen of beheersbaar te maken. Ook zetten we ons in om overerving van armoede tegen te gaan. We zorgen voor duurzame oplossingen en beseffen dat we hierbij ook de organisaties in de stad heel hard nodig hebben. Gezien alle landelijke en lokale ontwikkelingen is deze inzet nodig. Nog te veel gezinnen hebben geldzorgen en te veel kinderen groeien op in armoede. Wellicht kunnen we nooit alle armoede en schuldenproblematiek in Deventer oplossen, maar dat is wel het uitgangspunt.
Dat bereiken we door in te zetten op zowel inkomensondersteunende en participatie-bevorderende regelingen. Maar ook door ondersteuning en advies aan inwoners. Immers, we hebben regelingen die inwoners helpen, maar het streven is om hun situatie te verbeteren zodat ze die regelingen niet of minder nodig hebben.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
Bewindvoerder BAD is 16 maart jongstleden ontslagen. De financiele consequenties volgen in de tweede kwartaalrapportage. Inhoudelijke duiding en consequenties volgen via separate raadsmededelingen.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
BAD Bewindvoering is ontslagen.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
BAD Bewindvoering is ontslagen.Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
Op basis van de huidige cijfers wordt deze prestatie gerealiseerd. Op dit moment zijn de gevolgen van de crisis nog onduidelijk tav de haalbaarheid van deze prestatie.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
Op basis van de huidige cijfers wordt deze prestatie gerealiseerd. Op dit moment zijn de gevolgen van de koopkrachtontwikkelingen nog onduidelijk tav de haalbaarheid van deze prestatie.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Op basis van de huidige cijfers wordt deze prestatie gerealiseerd. Op dit moment zijn de gevolgen van de koopkrachtontwikkelingen nog onduidelijk tav de haalbaarheid van deze prestatie.Toelichting
Historie
Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
Op basis van de huidige cijfers wordt deze prestatie gerealiseerd. Op dit moment zijn de gevolgen van de koopkrachtontwikkelingen nog onduidelijk tav de haalbaarheid van deze prestatie.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
Op basis van de huidige cijfers wordt deze prestatie gerealiseerd. Op dit moment zijn de gevolgen van de koopkrachtontwikkelingen nog onduidelijk tav de haalbaarheid van deze prestatie.Historie
Doelstelling - Een Positieve gezondheid
Positieve gezondheid is de kapstok voor alle preventie activiteiten die in Deventer worden neergezet.
Relatie met strategisch doel
Vanuit het Verbindend Kader Sociaal Domein werken we aan een samenhangende aanpak voor het sociaal domein. Op dit moment zien we dat we onze transformatiedoelen financieel hebben bereikt. We waarderen de bijdrage van onze partners hieraan.
Eigen regie en oplossingen in de sociale leefomgeving van onze inwoners zijn uitgangspunt. De doorontwikkeling van onze teams in de toegang sluit daar goed bij aan. Door stevig te investeren in preventie hopen we een goede sociale basis te creëren. Als zorg en ondersteuning nodig is, maken we dat mogelijk. Ook helpen we zoveel mogelijk mensen aan het werk of begeleiden hen naar werk-leerroutes door Inzet op Maat. Omdat investeren in preventie helpt, is er de komende drie jaar een investeringsfonds preventie. Met dit fonds ondersteunen we initiatieven die bijdragen aan een sterke basisvoorziening in de wijken en dorpen. Zij zorgen daarbij dat inwoners geen of een kleiner beroep hoeven doen op maatwerkvoorzieningen. Bij succes maken we dit structureel.
We bouwen verder aan onze toegang in het sociaal domein. Daarbij bevorderen we samenwerking tussen alle schakels in de levensfasen van onze inwoners “Van Wieg naar Werk”. Verder investeren we in veilig en gezond opgroeien in Deventer. We sluiten aan bij de ambities die Deventer heeft op gebied van “verjongen en versterken arbeidsmarkt”. We willen een veilige omgeving om op te groeien met een gezonde leefstijl en goed onderwijs, met uitdagende vrijetijdsbestedingen in de buurt of stad en zicht op toekomstbestendig werk in onze gemeente. Dit draagt bij aan een sociaal en economisch sterk Deventer.
Door de coronacrisis doet een grotere groep mensen een beroep op onze voorzieningen. We helpen mensen waarbij zij zelf regie houden. We helpen bij het vinden van werk. Werk is belangrijk om volwaardig mee te doen aan de samenleving en maakt mensen gelukkiger. Ook sporten en beweging vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid. Niet alleen georganiseerd maar ook geïntegreerd en ingepast in onze dagelijkse leefomgeving gaat sporten en bewegen meer een plek krijgen de komende jaren. We werken verder aan het project van vervangende nieuwbouw voor het vmbo in Deventer en de sporthal Keizerslanden. Ook stelt het college voor miljoenen te investeren in vernieuwing van scholen Splithofstraat, Colmschaterenk, Borgele en Zwaluwenburg. Deze projecten dragen bij aan onze ambitie om te investeren in goed onderwijs voor jongeren en sportgelegenheid voor onze inwoners.
Als gemeente Deventer hebben we de ambitie en doelstelling dat: “Alle inwoners van Deventer (van jong tot oud) kunnen rondkomen en meedoen in de samenleving. Dit zonder dat zij stress ervaren van geldzorgen en (problematische) schulden”. We bieden ondersteuning en indien nodig inkomensondersteunende regelingen. We proberen schulden te voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium op te lossen of beheersbaar te maken. Ook zetten we ons in om overerving van armoede tegen te gaan. We zorgen voor duurzame oplossingen en beseffen dat we hierbij ook de organisaties in de stad heel hard nodig hebben. Gezien alle landelijke en lokale ontwikkelingen is deze inzet nodig. Nog te veel gezinnen hebben geldzorgen en te veel kinderen groeien op in armoede. Wellicht kunnen we nooit alle armoede en schuldenproblematiek in Deventer oplossen, maar dat is wel het uitgangspunt.
Dat bereiken we door in te zetten op zowel inkomensondersteunende en participatie-bevorderende regelingen. Maar ook door ondersteuning en advies aan inwoners. Immers, we hebben regelingen die inwoners helpen, maar het streven is om hun situatie te verbeteren zodat ze die regelingen niet of minder nodig hebben.
Prestaties
Toelichting
Historie
Historie
Historie
Historie
Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
De gemeente Deventer heeft niet voldaan aan de wettelijke taakstelling voor de tweede helft van 2021. Er zijn onvoldoende beschikbare woningen voor alle aandachtsgroepen waaronder statushouders binnen de gemeente. Daarnaast is een aandachtspunt de grote achterstand uit de vorige periode. Gemeente komt in samenspraak met de provincie tot een plan van aanpak. Deze prestaties wordt conform het amendement bij de begroting 2022 vervangen door een afzonderlijke doelstelling met prestaties tav Wet Inburgering.Toelichting 2e kwartaal rapportage 2022
De taakstelling voor de eerste helft van 2022 is behaald. Met de corporaties zijn inmiddels afspraken gemaakt met als doel ook de taakstelling voor de 2e helft van 2022 te behalen. Streven is de achterstand die nog vanuit 2021 openstaat, in te lopen door het realiseren van een tussenvoorziening.Toelichting 3e kwartaal rapportage 2022
De taakstelling voor 2022 is inmiddels gehaald, tevens zijn hiermee de achterstanden van 2021 ingehaald.Historie
Historie
Doelstelling - Bieden van passende ondersteuning en begeleiding
We streven naar maatwerk, werken volgens 1 plan 1 huishouden 1 regievoerder, creëren collectieve voorzieningen en sturen datagericht.
Relatie met strategisch doel
Vanuit het Verbindend Kader Sociaal Domein werken we aan een samenhangende aanpak voor het sociaal domein. Op dit moment zien we dat we onze transformatiedoelen financieel hebben bereikt. We waarderen de bijdrage van onze partners hieraan.
Eigen regie en oplossingen in de sociale leefomgeving van onze inwoners zijn uitgangspunt. De doorontwikkeling van onze teams in de toegang sluit daar goed bij aan. Door stevig te investeren in preventie hopen we een goede sociale basis te creëren. Als zorg en ondersteuning nodig is, maken we dat mogelijk. Ook helpen we zoveel mogelijk mensen aan het werk of begeleiden hen naar werk-leerroutes door Inzet op Maat. Omdat investeren in preventie helpt, is er de komende drie jaar een investeringsfonds preventie. Met dit fonds ondersteunen we initiatieven die bijdragen aan een sterke basisvoorziening in de wijken en dorpen. Zij zorgen daarbij dat inwoners geen of een kleiner beroep hoeven doen op maatwerkvoorzieningen. Bij succes maken we dit structureel.
We bouwen verder aan onze toegang in het sociaal domein. Daarbij bevorderen we samenwerking tussen alle schakels in de levensfasen van onze inwoners “Van Wieg naar Werk”. Verder investeren we in veilig en gezond opgroeien in Deventer. We sluiten aan bij de ambities die Deventer heeft op gebied van “verjongen en versterken arbeidsmarkt”. We willen een veilige omgeving om op te groeien met een gezonde leefstijl en goed onderwijs, met uitdagende vrijetijdsbestedingen in de buurt of stad en zicht op toekomstbestendig werk in onze gemeente. Dit draagt bij aan een sociaal en economisch sterk Deventer.
Door de coronacrisis doet een grotere groep mensen een beroep op onze voorzieningen. We helpen mensen waarbij zij zelf regie houden. We helpen bij het vinden van werk. Werk is belangrijk om volwaardig mee te doen aan de samenleving en maakt mensen gelukkiger. Ook sporten en beweging vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid. Niet alleen georganiseerd maar ook geïntegreerd en ingepast in onze dagelijkse leefomgeving gaat sporten en bewegen meer een plek krijgen de komende jaren. We werken verder aan het project van vervangende nieuwbouw voor het vmbo in Deventer en de sporthal Keizerslanden. Ook stelt het college voor miljoenen te investeren in vernieuwing van scholen Splithofstraat, Colmschaterenk, Borgele en Zwaluwenburg. Deze projecten dragen bij aan onze ambitie om te investeren in goed onderwijs voor jongeren en sportgelegenheid voor onze inwoners.
Als gemeente Deventer hebben we de ambitie en doelstelling dat: “Alle inwoners van Deventer (van jong tot oud) kunnen rondkomen en meedoen in de samenleving. Dit zonder dat zij stress ervaren van geldzorgen en (problematische) schulden”. We bieden ondersteuning en indien nodig inkomensondersteunende regelingen. We proberen schulden te voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium op te lossen of beheersbaar te maken. Ook zetten we ons in om overerving van armoede tegen te gaan. We zorgen voor duurzame oplossingen en beseffen dat we hierbij ook de organisaties in de stad heel hard nodig hebben. Gezien alle landelijke en lokale ontwikkelingen is deze inzet nodig. Nog te veel gezinnen hebben geldzorgen en te veel kinderen groeien op in armoede. Wellicht kunnen we nooit alle armoede en schuldenproblematiek in Deventer oplossen, maar dat is wel het uitgangspunt.
Dat bereiken we door in te zetten op zowel inkomensondersteunende en participatie-bevorderende regelingen. Maar ook door ondersteuning en advies aan inwoners. Immers, we hebben regelingen die inwoners helpen, maar het streven is om hun situatie te verbeteren zodat ze die regelingen niet of minder nodig hebben.
Prestaties
Historie
Toelichting 1ste kwartaal rapportage 2022
In 7 van de 9 wijkteams wordt aan dit vereiste voldaan. 2 teams zijn onderbemenst waardoor een reactie enkele dagen langer op zich kan laten wachten. Het invullen van de vacatures heeft prioriteit.Historie
Historie
Doelstelling - Passende ondersteuning
Maatwerk: Voor iedere bewoner die onvoldoende in staat is zijn/haar eigen ondersteuning te regelen is er een passende ondersteuning.
Relatie met strategisch doel
Vanuit het Verbindend Kader Sociaal Domein werken we aan een samenhangende aanpak voor het sociaal domein. Op dit moment zien we dat we onze transformatiedoelen financieel hebben bereikt. We waarderen de bijdrage van onze partners hieraan.
Eigen regie en oplossingen in de sociale leefomgeving van onze inwoners zijn uitgangspunt. De doorontwikkeling van onze teams in de toegang sluit daar goed bij aan. Door stevig te investeren in preventie hopen we een goede sociale basis te creëren. Als zorg en ondersteuning nodig is, maken we dat mogelijk. Ook helpen we zoveel mogelijk mensen aan het werk of begeleiden hen naar werk-leerroutes door Inzet op Maat. Omdat investeren in preventie helpt, is er de komende drie jaar een investeringsfonds preventie. Met dit fonds ondersteunen we initiatieven die bijdragen aan een sterke basisvoorziening in de wijken en dorpen. Zij zorgen daarbij dat inwoners geen of een kleiner beroep hoeven doen op maatwerkvoorzieningen. Bij succes maken we dit structureel.
We bouwen verder aan onze toegang in het sociaal domein. Daarbij bevorderen we samenwerking tussen alle schakels in de levensfasen van onze inwoners “Van Wieg naar Werk”. Verder investeren we in veilig en gezond opgroeien in Deventer. We sluiten aan bij de ambities die Deventer heeft op gebied van “verjongen en versterken arbeidsmarkt”. We willen een veilige omgeving om op te groeien met een gezonde leefstijl en goed onderwijs, met uitdagende vrijetijdsbestedingen in de buurt of stad en zicht op toekomstbestendig werk in onze gemeente. Dit draagt bij aan een sociaal en economisch sterk Deventer.
Door de coronacrisis doet een grotere groep mensen een beroep op onze voorzieningen. We helpen mensen waarbij zij zelf regie houden. We helpen bij het vinden van werk. Werk is belangrijk om volwaardig mee te doen aan de samenleving en maakt mensen gelukkiger. Ook sporten en beweging vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid. Niet alleen georganiseerd maar ook geïntegreerd en ingepast in onze dagelijkse leefomgeving gaat sporten en bewegen meer een plek krijgen de komende jaren. We werken verder aan het project van vervangende nieuwbouw voor het vmbo in Deventer en de sporthal Keizerslanden. Ook stelt het college voor miljoenen te investeren in vernieuwing van scholen Splithofstraat, Colmschaterenk, Borgele en Zwaluwenburg. Deze projecten dragen bij aan onze ambitie om te investeren in goed onderwijs voor jongeren en sportgelegenheid voor onze inwoners.
Als gemeente Deventer hebben we de ambitie en doelstelling dat: “Alle inwoners van Deventer (van jong tot oud) kunnen rondkomen en meedoen in de samenleving. Dit zonder dat zij stress ervaren van geldzorgen en (problematische) schulden”. We bieden ondersteuning en indien nodig inkomensondersteunende regelingen. We proberen schulden te voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium op te lossen of beheersbaar te maken. Ook zetten we ons in om overerving van armoede tegen te gaan. We zorgen voor duurzame oplossingen en beseffen dat we hierbij ook de organisaties in de stad heel hard nodig hebben. Gezien alle landelijke en lokale ontwikkelingen is deze inzet nodig. Nog te veel gezinnen hebben geldzorgen en te veel kinderen groeien op in armoede. Wellicht kunnen we nooit alle armoede en schuldenproblematiek in Deventer oplossen, maar dat is wel het uitgangspunt.
Dat bereiken we door in te zetten op zowel inkomensondersteunende en participatie-bevorderende regelingen. Maar ook door ondersteuning en advies aan inwoners. Immers, we hebben regelingen die inwoners helpen, maar het streven is om hun situatie te verbeteren zodat ze die regelingen niet of minder nodig hebben.
Prestaties
Historie
Historie
Historie
Doelstelling - Sluitend vangnet regionale zorgvoorzieningen
Maatwerk II: We organiseren een sluitend vangnet van (regionale) zorgvoorzieningen voor kwetsbare inwoners en zetten voor deze doelgroep maximaal in op het mogelijk maken van zelfstandig wonen en participeren in de samenleving.
Relatie met strategisch doel
Vanuit het Verbindend Kader Sociaal Domein werken we aan een samenhangende aanpak voor het sociaal domein. Op dit moment zien we dat we onze transformatiedoelen financieel hebben bereikt. We waarderen de bijdrage van onze partners hieraan.
Eigen regie en oplossingen in de sociale leefomgeving van onze inwoners zijn uitgangspunt. De doorontwikkeling van onze teams in de toegang sluit daar goed bij aan. Door stevig te investeren in preventie hopen we een goede sociale basis te creëren. Als zorg en ondersteuning nodig is, maken we dat mogelijk. Ook helpen we zoveel mogelijk mensen aan het werk of begeleiden hen naar werk-leerroutes door Inzet op Maat. Omdat investeren in preventie helpt, is er de komende drie jaar een investeringsfonds preventie. Met dit fonds ondersteunen we initiatieven die bijdragen aan een sterke basisvoorziening in de wijken en dorpen. Zij zorgen daarbij dat inwoners geen of een kleiner beroep hoeven doen op maatwerkvoorzieningen. Bij succes maken we dit structureel.
We bouwen verder aan onze toegang in het sociaal domein. Daarbij bevorderen we samenwerking tussen alle schakels in de levensfasen van onze inwoners “Van Wieg naar Werk”. Verder investeren we in veilig en gezond opgroeien in Deventer. We sluiten aan bij de ambities die Deventer heeft op gebied van “verjongen en versterken arbeidsmarkt”. We willen een veilige omgeving om op te groeien met een gezonde leefstijl en goed onderwijs, met uitdagende vrijetijdsbestedingen in de buurt of stad en zicht op toekomstbestendig werk in onze gemeente. Dit draagt bij aan een sociaal en economisch sterk Deventer.
Door de coronacrisis doet een grotere groep mensen een beroep op onze voorzieningen. We helpen mensen waarbij zij zelf regie houden. We helpen bij het vinden van werk. Werk is belangrijk om volwaardig mee te doen aan de samenleving en maakt mensen gelukkiger. Ook sporten en beweging vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid. Niet alleen georganiseerd maar ook geïntegreerd en ingepast in onze dagelijkse leefomgeving gaat sporten en bewegen meer een plek krijgen de komende jaren. We werken verder aan het project van vervangende nieuwbouw voor het vmbo in Deventer en de sporthal Keizerslanden. Ook stelt het college voor miljoenen te investeren in vernieuwing van scholen Splithofstraat, Colmschaterenk, Borgele en Zwaluwenburg. Deze projecten dragen bij aan onze ambitie om te investeren in goed onderwijs voor jongeren en sportgelegenheid voor onze inwoners.
Als gemeente Deventer hebben we de ambitie en doelstelling dat: “Alle inwoners van Deventer (van jong tot oud) kunnen rondkomen en meedoen in de samenleving. Dit zonder dat zij stress ervaren van geldzorgen en (problematische) schulden”. We bieden ondersteuning en indien nodig inkomensondersteunende regelingen. We proberen schulden te voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium op te lossen of beheersbaar te maken. Ook zetten we ons in om overerving van armoede tegen te gaan. We zorgen voor duurzame oplossingen en beseffen dat we hierbij ook de organisaties in de stad heel hard nodig hebben. Gezien alle landelijke en lokale ontwikkelingen is deze inzet nodig. Nog te veel gezinnen hebben geldzorgen en te veel kinderen groeien op in armoede. Wellicht kunnen we nooit alle armoede en schuldenproblematiek in Deventer oplossen, maar dat is wel het uitgangspunt.
Dat bereiken we door in te zetten op zowel inkomensondersteunende en participatie-bevorderende regelingen. Maar ook door ondersteuning en advies aan inwoners. Immers, we hebben regelingen die inwoners helpen, maar het streven is om hun situatie te verbeteren zodat ze die regelingen niet of minder nodig hebben.
Prestaties
Historie
Historie
Exploitatie (bedragen x €1.000) | |||||
Programma | Besloten via | Lasten | Baten | Saldo | Document |
---|---|---|---|---|---|
Meedoen | Begroting 2022 | 87.007 | 4.402 | -82.605 | |
3e kwartaalrapportage 2021 | -531 | -418 | 113 | ||
4e kwartaalrapportage 2021 | 3.091 | 292 | -2.799 | ||
Investeringen buitensport 2022 | 54 | 9 | -45 | ||
Ambtelijke wijziging | 86 | 0 | -86 | ||
1e kwartaalrapportage 2022 | 4.982 | 832 | -4.150 | ||
Renovatie Polstraat | 1.053 | 0 | -1.053 | ||
2e kwartaalrapportage 2022 | 4.522 | 56 | -4.466 | ||
3e kwartaalrapportage 2022 | 1.183 | 2.721 | 1.538 | ||
Totaal programma | 101.447 | 7.894 | -93.553 | ||
Reserves (bedragen x €1.000) | |||||
Programma | Besloten via | Lasten | Baten | Saldo | Document |
Meedoen | Begroting 2022 | 549 | 1.953 | 1.404 | |
3e kwartaalrapportage 2021 | 0 | 1.378 | 1.378 | ||
4e kwartaalrapportage 2021 | 0 | 2.799 | 2.799 | ||
Investeringen buitensport 2022 | 0 | 45 | 45 | ||
1e kwartaalrapportage 2022 | 385 | 3.800 | 3.415 | ||
Renovatie Polstraat | 0 | 1.053 | 1.053 | ||
2e kwartaalrapportage 2022 | 2.272 | 6.459 | 4.187 | ||
3e kwartaalrapportage 2022 | 377 | -62 | -439 | ||
Ambtelijke wijziging | -2.272 | -3.828 | -1.556 | ||
Totaal programma | 1.311 | 13.597 | 12.286 | ||
Investeringen (bedragen x €1.000) | |||||
Programma | Besloten via | Lasten | Baten | Saldo | Document |
Meedoen | Begroting 2022 | 5.178 | 705 | -4.473 | |
3e kwartaalrapportage 2021 | 85 | 0 | -85 | ||
4e kwartaalrapportage 2021 | 789 | 61 | -728 | ||
Haalbaarheidsonderzoek sportvoorziening Bathmen | 242 | 42 | -200 | ||
Investeringen buitensport 2022 | 115 | 20 | -95 | ||
3e kwartaalrapportage 2022 | -115 | -20 | 95 | ||
Totaal programma | 6.294 | 808 | -5.486 |
Exploitatie prognose
(bedragen x €1.000)
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening Prognose | Verschil Prognose | |
Lasten | 87.007 | 101.449 | 87.707 | -13.742 |
Baten | 4.402 | 7.895 | 7.847 | -48 |
Voor resultaatbestemming | -82.605 | -93.554 | -79.860 | 13.694 |
Stortingen in reserves | 549 | 1.311 | 5.722 | 4.411 |
Puttingen uit reserves | 1.953 | 13.597 | 9.792 | -3.805 |
Na resultaatbestemming | -81.202 | -81.268 | -75.790 | 5.478 |
Budgetoverhevelingen
(bedragen x €1.000) | |||
Onderwerp | Lasten | Baten | Saldo |
---|---|---|---|
Regeling sportakkoord /sportformateur | 43 | 43 | 0 |
Planvorming de Scheg | 49 | 0 | -49 |
Voorbereidingskosten sporthal Marke Zuid | 10 | 0 | -10 |
Renovatie natuurgrasveld.div.sportparken | 24 | 24 | 0 |
Jongerenwerk jeugd Corona | 75 | 75 | 0 |
Mentale ondersteuning jeugd corona | 48 | 48 | 0 |
Van Wieg naar Werk projecten | 254 | 254 | 0 |
Preventiefonds | 129 | 0 | -129 |
Inclusie agenda Deventer zonder drempels | 41 | 41 | 0 |
Innovatiebudget sociaal domein | 193 | 16 | -177 |
Buurtmakers | 159 | 0 | -159 |
Aanpak Deltabuurt | 201 | 0 | -201 |
Buurtvoorzieningen kwaliteitsimpuls | 94 | 0 | -94 |
Sociale Cohesie Binnenstad | 17 | 17 | 0 |
Buurt Initiatieffonds | 148 | 148 | 0 |
LHBT Emancipatiebeleid | 17 | 0 | -17 |
Bed, Bad en Brood | 12 | 0 | -12 |
Bed, Bad en Brood | 43 | 0 | -43 |
Werkbudget verhoogde asielstroom | 511 | 300 | -212 |
IU uitvoeringsmiddelen inburgering | 108 | 108 | 0 |
SPUK inburgeringsvoorzieningen | 583 | 583 | 0 |
SPUK Onderwijsroute | 66 | 66 | 0 |
Stichting Vangnet | 179 | 179 | 0 |
Koploperstraject clientondersteuning | 369 | 369 | 0 |
Implementatiebudget ICT Sociaal Domein | 62 | 62 | 0 |
Steun- en herstelpakket schuldenbeleid | 196 | 0 | -196 |
Project Belastingdienst toeslagenaffaire | 359 | 359 | 0 |
Startimpuls regionaal plan ZONMw BW + MO | 45 | 45 | 0 |
Tijdelijke huisvesting daklozenopvang | 94 | 94 | 0 |
Polstraat 8-10 Asbest en funderingsherstel | 1.401 | 1.373 | -28 |
Hygienische Probleem Huishoudens | 45 | 45 | 0 |
Gezond in de stad (DU), kansrijke start | 47 | 0 | -47 |
Lokale preventie akkoorden | 42 | 42 | 0 |
Buurtaanpak Deventer Natuurlijk Gezond | 6 | 6 | 0 |
Versterken sociale basis | 59 | 0 | -59 |
Meerkosten Oekraïne sociaal domein | 55 | 0 | -55 |
Totaal | 5.787 | 4.297 | -1.490 |
Saldo na resultaatbestemming en budgetoverheveling
(bedragen x €1.000) | |
Saldo | |
Saldo na resultaatbestemming | 5.478 |
Saldo budgetoverheveling | -1.490 |
Saldo na budgetoverheveling | 3.988 |
Toelichting voorlopig saldo na budgetoverheveling (voordeel €4 miljoen)
Preventie Jeugd (voordeel €155.000)
Op preventie Jeugd is een voordeel ontstaan door terugontvangen subsidies innovatie Jeugdzorg over 2021 €65.000 en een onderbesteding
op kinder- en jongerenwerk, subsidieregeling jongeren en speelotheken, in totaal €90.000.
Preventie WMO (voordeel €350.000)
Op preventie WMO is een voordeel van €150.000 ontstaan door een gewijzigde aanbesteding voor I-Sociaal. De geraamde bijdrage 2022 was daardoor niet nodig. Vanaf 2023 zullen middelen worden ingezet voor kosten inhuur, IT-beheer en verdere implementatie en doorontwikkeling.
Ook is in 2022 €80.000 minder uitgegeven op het innovatiebudget WMO.
Toegang WMO (voordeel €350.000)
Een bedrag van €230.000 is opgenomen om de ontvlechting van de toegang te faciliteren. Dit proces is nog niet afgerond. Huisvesting, ICT en facilitaire zaken zullen naar verwachting medio 2023 ingeregeld zijn. Op dat moment kunnen totale kosten, inclusief frictiekosten inzichtelijk worden gemaakt.
Ook is in 2022 €80.000 minder doorbelast vanuit ICT.
WMO Hulpmiddelen (voordeel €390.000)
Het voordeel betreft met name de woningaanpassingen. Het afgelopen jaar bleek een verhuizing naar een passende woonruimte vaak een betere oplossing dan een aanpassing van de bestaande woning, omdat met name kosten voor materiaal en arbeid hoog zijn. Verwachting voor 2023 is dat de vraag naar een passende woning gaat toenemen en verhuismogelijkheden dan niet meer voldoende aanwezig zijn. De verantwoordelijkheid voor een geschikte oplossing vervalt niet. Om die reden wordt onderzocht of alternatieven helpend zijn, denk aan een kant en klare woonunits/aanbouwen.
WMO vraagafhankelijk vervoer (voordeel €650.000)
Ook in 2022 blijft het vervoersvolume fors beneden het niveau van voor Corona. In 2022 verwachten we een voordeel van €550.000. Daarnaast was de afrekening 2021 €145.000 voordeliger dan voorzien in de jaarrekening 2021. Aan de andere kant zijn de reizigersbijdragen ook €45.000 lager door het afgenomen volume. In de gemeentelijke begroting 2023 is vanaf 2023 rekening gehouden met een lager vervoersvolume. Bovendien kent het vervoer in 2023 een hoge indexering, waardoor er structureel geen groot voordeel wordt verwacht.
Verwachting is daarbij dat de voorzieningen in de wijk gerealiseerd worden en algemene voorzieningen als automaatje dit product vervangen. Een verdere afname is daarbij passend en te verwachten.
WMO dienstverlening (voorlopig voordeel €2.500.000)
We verwachten - net als vorig jaar- een significant voordeel op WMO dienstverlening waarbij de volgende ontwikkelingen een belangrijke rol spelen:
- Mede gedwongen door krapte in de arbeidsmarkt zijn we -samen met aanbieders van hulp bij het huishouden- diverse initiatieven gestart met als doel arbeidskrachten effectiever en efficiënter te benutten. Denk daarbij aan slimme manier van samenwerken, inzet van robotica, etc. Deze ontwikkeling zetten we door.
- Daarnaast wordt, door de inzet op regievoering, Wmo begeleiding doelmatiger en wordt meer gestuurd op voorliggende oplossingen.
- Bij de inzet van dagbesteding is inmiddels duidelijker wanneer WLZ als voorliggende voorziening kan worden ingezet. Daarnaast werken we effectiever toe naar werk waarbij we sneller komen tot de keuze voor dagbesteding en stabilisatie óf toeleiding naar een hogere participatiegraad. De toegang normaliseert meer. Kan er voor een vraag een oplossing worden gevonden in het normale leven? Deze beweging is precies wat er met de transformatie werd beoogd.
Het voordeel van €2,4 miljoen is overigens een voorlopige inschatting. Pas bij de jaarrekening 2022 hebben we beschikking over de definitieve cijfers op basis van de productieverantwoordingen van de zorgaanbieders.
WMO eigen bijdragen (voordeel €150.000)
Net als vorig jaar zien we een voordeel op de eigen bijdragen van het CAK. Het voordeel ontstaat doordat we sinds de invoering van het abonnementstarief meer inwoners ondersteunen met hulp via de WMO, maar het aantal ingezette uren is minder sterk gestegen.
Decembercirculaire 2022 (nadeel €369.000)
In de decembercirculaire 2022 zijn bijdragen ontvangen voor Bed Bad Brood (€43.000), faciliteitenbesluit opvangcentra (€164.000), Kansrijke start(€47.000), versterken sociale basis (€59.000) en meerkosten Oekraïne sociaal domein (€55.000). Deze bijdragen hebben grotendeels betrekking op activiteiten die in 2023 zullen worden uitgevoerd. De baten zijn verantwoord op het programma Algemene middelen, terwijl de budgetoverheveling of reservestorting via het inhoudelijk programma loopt.
Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang BW-MO regionaal (nadeel €335.000)
In 2022 is een voorlopig positief financieel resultaat ontstaan van circa €4,1 miljoen ten aanzien van de regionale voorzieningen beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Conform regionale afspraken wordt dit resultaat toegevoegd aan het regionale weerstandsvermogen beschermd wonen en maatschappelijke opvang en zal over eventuele vrijval regionaal worden besloten nadat het definitieve financiële resultaat bekend is.
Belangrijkste verklaring hiervan is fors lagere uitgaven op beschermd wonen ten aanzien van zowel in natura als pgb in 2022 ten opzichte van de begroting 2022. De belangrijkste achtergrond van dit verschil is dat er in 2021 sprake was van een overgangsjaar Wlz (i.v.m. openstelling Wlz voor mensen met psychische problematiek). Bij de opstelling van de begroting 2022 waren destijds de effecten hiervan nog onvoldoende in beeld. Daarnaast bleken sowieso de declaraties beschermd wonen in 2022 iets minder hoog te zijn dan verwacht. Het nadeel van €335.000 betreft de middelen uit de decembercirculaire waarvan de kosten binnen het programma Meedoen is verantwoord en de baten op het programma Algemene middelen.
Schuldhulpverlening
De uitgaven aan apparaatslasten zijn hoger dan begroot, als gevolg van de extra capaciteit die afgelopen jaar is ingezet op de verschillende projecten en pilots die zijn uitgevoerd (aanpak gevolgen toeslagenaffaire, vroegsignalering, energiearmoede) die niet waren begroot. Tegen die uitgaven staan overigens wel extra baten. Daarnaast zijn nog uren ingezet op de correcte afwikkeling van het ontslag als bewindvoerder, terwijl daarvoor geen vergoeding meer werd ontvangen.
SHV minder opbrengsten bij kredietverstrekkingen
De opbrengsten aan kredietvergoeding zijn lager dan begroot als gevolg van een voortzetting van de verlaging van de wettelijke maximale rente van 14 naar 10%, dit werkt ook door op het percentage dat de Kredietbank in rekening brengt. Daarnaast is de start van het verstrekken van duurzaamheidsleningen vertraagd.
SHV minderopbrengsten bij Schuldbemiddeling
In 2021 is ervoor gekozen om schulden veel vaker op te lossen met saneringskredieten. Dat betekent dat het aantal schuldbemiddelingen ieder jaar afneemt en daarmee ook de opbrengsten op dat product.
SHV minder opbrengsten WSNP
Landelijk zien we de trend dat de afgelopen jaren de instroom in de wettelijke schuldsaneringsregeling sterk terugloopt. Dat is het gevolg van een combinatie van strenge toelatingscriteria bij de rechtbanken en een steeds succesvoller minnelijk traject. De uitstroom uit de regeling is veel sterker dan de nieuwe instroom en dat heeft gevolgen voor de opbrengsten.
De terugloop van de inkomsten en de overschrijding op de apparaatslasten zoals hierboven genoemd worden opgevangen met de toegenomen inkomsten uit andere vormen van dienstverlening en nieuwe tijdelijke opdrachten.
Investeringen
(bedragen x €1.000) | ||||
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Uitgaven t.l.v. investeringen | 5.178 | 6.295 | 1.258 | -5.037 |
Inkomsten t.g.v. investeringen | 705 | 808 | 31 | -777 |
Saldo | -4.473 | -5.487 | -1.227 | 4.260 |
Toelichting
Sporthallen Marke Zuid en Bathmen
Zoals toegelicht in de kwartaalrapportages over 2022 zit het project Marke Zuid nog in de definitiefase. Het niet bestede krediet 2022 wordt overgeheveld naar 2023. De verkenningsfase van sporthal Bathmen is afgesloten en het krediet daarvoor is in 2022 besteed.
Klimaatinstallatie Fermerie
Zoals toegelicht in de kwartaalrapportages is de inpassing van de klimaatinstallatie van de Fermerie vertraagd. Het niet bestede krediet 2022 wordt overgeheveld naar 2023.
4e kwartaal
Naam | Taakveld | Voortgang | Stand van zaken | |
---|---|---|---|---|
Luchtbehandelingssysteem Fermerie | 5.2 | Behoeft aandacht | De oplossing voor het inpassen van het luchtbehandelingssysteem vraagt meer tijd en afstemming en loopt door in 2023. | |
Nieuwbouw sporthal Bathmen | 5.2 | Behoeft aandacht | Zie leidraad grote projecten | |
Nieuwbouw sporthal Marke zuid | 5.2 | Behoeft aandacht | Zie leidraad grote projecten | |
Renovatie Polstraat 8-10 | 6.81 | Op koers | Project bevindt zich in de uitvoeringsfase. De eerste fase wordt het eerste kwartaal van 2023 afgerond en dan start de tweede fase. | |